Olika material på tak

När du ska lägga ett nytt tak kommer du snart att bli medveten om att det finns ett flertal olika material att välja mellan. Därför känns det passande att vi i det här inlägget ger dig en kortare genomgång på vilka olika sorters material de flesta tak i Sverige är tillverkade av. Förhoppningsvis gör det valet av nytt tak lite enklare.

Plåttak

Plåttaket är en av de vanligaste varianterna av material på tak idag, som kräver en erfaren plåtläggare på tak. Som namnet redan har berättat om så består dessa tak av materialet plåt. Fördelen med att använda plåt är att det är ett slitstarkt och tåligt material. Plåttak är enkla att montera och det går relativt snabbt att få ett plåttak på plats. Dessutom är det ett prisvärt alternativ. Plåten är vanligtvis tillverkad av antingen aluminium eller stål. Aluminium rostar inte  och stål har ett zinklager som skyddar mot rost. Med andra ord är det viktigt att du ser till att det material du väljer på ditt plåttak inte rostar i första taget.

Lertegel

Sedan 1500-talet har vi använt lertegel för våra husbyggnader. Bland annat på taket. Tegelpannor består av lertegel och de ger ditt hus ett mer klassiskt utseende eftersom det är ett material som användes även på äldre hus. En nackdel med att använda lertegelpannor är att de är något dyrare. Dessutom behöver taket ha  en taklutning på minst 14 grader eftersom de väger mycket och behöver därmed en stabil takkonstruktion.

Betongtegel

En annan variant på tegelpannor är betongtegel. Denna variant har varit populär i Sverige sedan 1950-talet. Fördelen med att använda betongtegel är att de är billigare i jämförelse med lertegel. Däremot så har betongtegel en något kortare livslängd då de är mindre tåliga och bör bytas ut efter ungefär 30 år. Men likt lertegel behöver även betongtegel en taklutning på minst 14 grader i och med att pannorna är tunga.

Takpapp

Sist men inte minst kan du också välja takpapp för tjänster för takomläggning. Takpapp kan också kallas för tjärpapp då det är ett material som består av papp som är behandlat med petroleumtjära vilket liknar asfalt. Det gör pappen vattentät vilket är praktiskt när det kommer till tak. Fördelen med att använda takpapp är att det är mycket enkelt att montera upp det. Det finns två varianter av takpapp vilket är underlagspapp och ytpapp. Oavsett vilken typ av takpapp du bestämmer dig för så är det viktigt att även använda underlagspapp som underlag eftersom det står bra emot läckage. Nackdelen med takpapp är att det går sönder lättare i jämförelse med tegel och plåt vilket innebär att takpapp kräver mer underhåll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.